Dubai se află direct în Deşertul Arabiei. Cu toate acestea, topografia Dubai este semnificativ diferită de cea a porţiunii de sud a Emiratelor Arabe Unite, în care o mare parte din peisajul Dubaiului este subliniată de modele de deşert de nisip, în timp ce pietrişul domina o mare parte din regiunea de sud a ţării. Nisipul este compus in cea mai mare parte din cochilii si corali zdrobiti şi este fin, curat şi alb.
Dubai este unul dintre cele sapte emirate care formeaza Emiratele Unite. Dubaiul are o lunga traditie comerciala care a atras vizitatori din Orientul Mijlociu si regiunile invecinate. Astazi Dubai este gazda pentru un numar crescand de vizitatori din Occident si Orientul Indepartat. Orasul atrage calatorii care cauta ceva nou si diferit, oferind facilitati internationale impreuna cu aventura Orientului Mijlociu si destinatii exotice cu un stil de viata cosmopolitan.
Dubai este capitala nedisputata a sporturilor din Orientul Mijlociu, gazduind evenimente de talie mondiala care atrag printre cele mai mari nume impreuna cu sportul respectiv, fie ca e vorbe de golf, tenis, curse de cai, curse de barci, rugbi sau navigatie.
Obiective turistice:
Dubai Soukul: De neratat pentru turişti este bazarul din Dubai, situat în partea veche a oraşului, unde se vând cantităţi impresionante de aur dar şi mirodenii şi ciocolata din lapte de cămilă, cu specific local, unde preţurile finale pot ajunge chiar şi la 60% din preţurile cerute iniţial.
Burj Khalifa: Este cea mai înaltă clădire din lume, ce măsoară 829,8 metri, fiind construită în aproape cinci ani, mai exact în perioada 2004 - 2009 şi a costat nici mai mult nici mai puţin de 1,5 miliarde de dolari. Accesul în turn se face cu un lift care opreşte la etajul 124 şi de unde turiştii pot admira atât Dubaiul vechi cât şi Dubaiul nou.
Dubai Frame: Rama din Dubai e constituită din două turnuri înalte de 150 de metri, unite la partea superioară printr-o punte de metal şi sticlă lungă de 93 de metri, iar la partea inferioară printr-un mezanin. Construcţia e îmbrăcată în oţel inoxidabil auriu şi oferă turiştilor două perspective: una asupra Dubaiului nou şi o alta asupra Dubaiului vechi. Costurile construcţiei nu au fost de neglijat nici în cazul Dubai Frame, o atracţie tot mai mare pentru cei care ajung în metropolă: 43 de milioane de dolari.
Dubai Parks and Resorts: Locul perfect pentru familii, care pot avea parte de experienţe de neuitat în parcul de aventuri. Asta pentru că Dubai Parks and Resorts este cel mai mare parc de aventuri din Dubai, având teme specifice Hollywodului.
Viata de noapte din Dubai s-a imbunatatit drastic de-a lungul anilor, avand acum baruri si restaurante deschise publicului in hoteluri, fiecare avand un specific (Churchils din Hotelul City Centers de exemplu, ofera un mediu specific englezesc) ce are mai mult sau mai putin succes.
Vizitatorii se pot bucura si de alte activitati, precum safari in desert (wadi bashing), cu vehicule 4x4, mai ales Toyota Land Cruiser. Este o modalitate minunata de a experimenta desertul, din spatiul confortabil al unei masini de lux. Puteti chiar sa petreceti noaptea in desert, intr-un cort traditional de beduin. Fi-ti atenti insa daca sunteti serviti cu ceai fierbinte: este plin de zahar.
Oraşul Dubai este situat pe o fâşie de coastă mărginit de deşert şi devine foarte fierbinte. Acesta este uscat in zilele calduroase si umed in timpul zilelor mai reci, din vara. Vremea mai plăcută durează de la sfârşitul lunii septembrie pana la începutul lunii mai (reţineţi că, deşi este relativ placuta, cu temperaturi de zi cu zi din octombrie până în ianuarie şi martie-mai fiind încă 20-25 °C, trebuie sa fiti pregătiţi pentru temperaturi mai reci noaptea). În timpul iernii, temperatura pe timp de noapte este de obicei de 10-16 °C. Din mai până în septembrie, soarele este intens şi temperaturile pot atinge 45 ° C în oraş şi chiar mai mari în deşert si cu o umiditate de 60% -70%. Aerul conditionat se afla peste tot si este dat la maxim, asa ca luati-va un pulover daca mergeti la cumparaturi in mall.
Activitatea principala a orasului este turismul, oferind multe activitati si locatii de vizitat. Regulile nu sunt atat de dar este bine sa tii cont de ele :
- In Dubai, alcoolul nu poate fi consumat oriunde
Exista o multitudine de restaurante independente excelente in acest oras, insa niciunul dintre acestea nu este autorizat sa serveasca alcool. Daca intentionezi sa bei ceva cu alcool, va trebui sa mergi intr-un restaurant sau intr-un bar dintr-un complex hotelier. Nu esti obligat sa fii cazat intr-unul dintre aceste hoteluri pentru a consuma ceva la restaurantele si barurile lor.
-Imbracamintea purtata in Dubai trebuie sa tina cont de anumite criterii
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a vizita Dubaiul este ce anume poti purta. Fiind parte a Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul este o tara musulmana, prin urmare este deosebit de important sa te gandesti ca trebuie sa te imbraci modest in anumite zone. Cand vine vorba de imbracamintea adecvata in Dubai, este necesar sa stim sa facem diferenta intre spatiile publice si cele de hotel.
In zonele publice (cum sunt, de pilda, mall-urile, cafenelele, aeroporturile si mijloacele de transport in comun), barbatii si femeile trebuie sa poarte haine care sa le acopere umerii si picioarele. Hotelurile sunt considerate “zone internationale”, asadar resorturile, plajele si localurile incluse in complexurile hoteliere permit orice tip de imbracaminte.
- Cere voie inainte de a face fotografii
Nu face niciodata o fotografie unui strain fara a cere permisiunea lui, cu exceptia cazului in care faci o fotografie scenica intr-o zona turistica majora. Dar nu este politicos sa faci o fotografie unei femei musulmane fara permisiunea ei si, totodata, nu este voie sa faci poze cladirilor guvernamentale, aeroporturilor, instalatiilor militare, etc.