Pe Marea Baltica, in capatul Golfului Finic, pe raul Neva, descoperim al doilea oras ca marime din Federatia Rusa si cel mai important port comercial din Marea Baltica – Sankt Petersburg. Regiunea dispune de un numar de insule, situate in largul marii, precum Yelagin, Vasilyesky, Kotlin si Petrogradsky.
Denumirea orasului provine de la Sfantul Petru, ocrotitorul sau, insa, de-a lungul timpului, acesta a mai purtat denumirea si de Petrograd. Orasul a fost fondat in anul 1703 de catre tarul Petru cel Mare al Rusiei. Sankt Petersburg a fost dintotdeauna unul dintre cele mai importante orase ale tarii, din anul 1713 pana in anul 1728 si din anul 1732 pana in anul 1918, a fost capitala Rusiei.
Inainte, in aceasta regiune, la gura de varsare a raului Neva, in locul unde in zilele noastre se gaseste Sankt Petersburg, se afla asezarea Nyen, loc in care suedezii au construit o cetate in secolul al XVI-lea, denumita Nyenskans. Tarul Petru cel Mare avea nevoie de un oras port prin care sa poata avea legaturi maritime mai bune. Astfel, in anul 1703 a cucerit orasul Nyen, i-a schimbat numele in Sankt Petersburg si a construit pe Insula Zayachy prima cetate din caramida, Fortareata Petru si Pavel.
Sub supravegherea lui Alexandru Mensikov, a inceput sa se construiasca Sankt Petersburg, cu ajutorul taranilor si a prizonierilor suedezi care au fost capturati in urma cuceririi orasului Nyen. Tarului i s-a parut atat de frumoasa aceasta regiune, incat in anul 1713 a mutat capitala Rusiei aici.
Din anul 1716, in Sankt Petersburg s-a inceput construirea mai multor cladiri importante, arhitectul sef fiind pe atunci Jean Baptiste Alexandre Le Blond. Majoritatea constructiilor din timpul domniei tarului Petru cel Mare poarta amprenta stilului baroc.
In anul 1725 Petru cel Mare a murit, fiind urmat la tron de catre fiul acestuia, Petru al II-lea.
El a mutat din nou capitala tarii la Moscova si abia in anul 1732, la ordinul imparatesei Anna, Sankt Petersburg a redevenit capitala Imperiului Rus. Timp de 186 de ani, orasul a fost cel mai important din tara, pana la revolutia comunista din anul 1917, cand Moscova a devenit din nou capitala tarii. In timpul Primului Razboi Mondial, orasul a fost denumit Petrograd.
In anul 1924, cand a murit Lenin, orasul a primit denumirea de Leningrad, in memoria acestuia.In Sankt Petersburg s-au pastrat mai multe obiective turistice, cu toate ca asezarea a trecut prin nenumarate conflicte si distrugeri, mai mult sau mai putin dezastruoase. Cele mai importante cladiri, din punct de vedere istoric si arhitectural din Sankt Petersburg, sunt: Palatul Mensikov, Catedrala Petru si Pavel, Academia de Stiinte, Palatul de Iarna, Biserica Catolica Sfanta Ecaterina, Palatul de Marmura, Castelul Iusupov, Catedrala Kazan, Teatrul Alexandrina, Catedrala Sfintei Treimi, Piata Palatului si Arcul de Triumf Narva. Cei mai importanti arhitecti dupa planurile carora s-au proiectat majoritatea cladirilor din oras sunt: Jean Baptiste Vallin de la Mothe, Carlo Rossi, Vasili Stasov, Andreyan Zaharov, Auguste de Montferrand si Antonio Rinaldi.
Sankt Petersburg este cunoscut acum drept unul dintre cele mai importante orase culturale ale lumii, aici gasindu-se nenumarate institutii, precum: Muzeul Hermitage, Muzeul Kuntskamera, Muzeul Etnografic Rusesc si Muzeul de Antropologie si Etnografie Petru cel Mare.
In oras se gasesc si multe parcuri, cele mai importante fiind: Gradina Englezeasca si Tauride. Principala strada a orasului este Nevsky Prospekt, de-a lungul ei gasindu-se numeroase magazine, restaurante, hoteluri, baruri, terase si cluburi de noapte.
De-a lungul timpului, in orasul Sankt Petersburg s-au nascut si au trait numeroase personalitati: muzicianul Viktor Tsoi, compozitorul Mili Balakirev, fotbalistul Andrei Arshavin, scriitorul Alexander Beliaev, chimstul Alexander Borodin, feminista Anna Filosofova si poetul Konstantin Fofanov.